Leesplank/Spiegelbeeld – staal/keramiek – Basisschool Oisterwijk

‘Leesplank Spiegelbeeld’ is ontstaan in een samenwerking tussen OBS De Kikkenduut, BVL (het Brabants Verkeersveiligheid Label) en beeldend kunstenaar Jos Willems.

Openbare basisschool De Kikkenduut uit Oisterwijk won de ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk, waarin veilig verkeer centraal stond. BVL (het Brabants Verkeersveiligheid Label) kreeg advies van het BKKC (Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur) bij de selectie van het winnend ontwerp en vervolgens mocht ik het ontwerp uitvoeren. Omdat de beoogde locatie (het schoolgebouw) het interessant en noodzakelijk maakte, heb ik in de uitvoering enkele (kunst-)inhoudelijke en materiaal-technische aanpassingen in het ontwerp ingebracht.   

Het beeld is 2,30 meter breed, 1,19 meter hoog en 13 centimeter diep. De boodschap ‘Kijk naar jezelf in het verkeer’ is in het (in staal en keramiek uitgevoerde) werk losjes geordend op twee regels, zoals dat in de eerste leeslessen met het leesplankje gedaan wordt. De in terracotta en zilverglazuur uitgevoerde ‘gebroken spiegel’ is op een van de regels als een pictogram ingebracht, zoals dat bijvoorbeeld ook bij ‘aap, noot en Mies’ het geval is.